Ajattele kulttuuria, kun mietit, millaisessa Suomessa haluat elää

Näin vaalien lähestyessä keskustelu vaaliteemoista käy entistä kiivaampana. Itselleni ja monelle muulle on alusta alkaen ollut selvä asia, että nämä ovat ilmastovaalit. Nyt päätetään siitä, miten Suomi aikoo osallistua – tai olla osallistumatta – ilmastokriisin ratkaisemiseen.

Totta kai tuleva eduskunta ja vaalien jälkeen koottava hallitus tulevat päättämään monesta muustakin asiasta. Työllisyys, koulutus, terveydenhoito, asunnot ja liikenne ovat jatkossakin tärkeitä yhteiskunnallisia kysymyksiä.

Juuri tämän vuoksi olen puhunut kampanjassani kulttuurista ja luovista aloista. En tietenkään ajattele, että kulttuuri on tärkeämpää kuin työ tai asuminen. Nimenomaan kyse on toisiinsa kytkeytyvistä asioista. Uskon, että kulttuuri ja sen ympärillä kukoistavat palvelut ovat keskeisessä roolissa siinä, miten Suomen tulevaisuuteen vaikuttavia haasteita ratkaistaan. 

Monia suuria yhteiskunnallisia päätöksiä leimaa eripuraisuus, mutta oma kokemukseni kulttuurialalta on osoittanut, että siellä hyvinkin erilaisista taustoista tulevat ihmiset voivat tehdä töitä yhteisen hyvän puolesta.

Tuore esimerkki on Oodi-hanke, jossa sain alkuvaiheessa olla kapulanviejänä ja jota muutenkin seurasin läheltä. Oli upeaa nähdä, kuinka erilaiset poliittiset näkemykset pystyttiin sovittelemaan ja miten julkiset tahot, kaupalliset toimijat sekä erilaiset järjestöt kykenivät hankkeessa yhteistyöhön. Mieltäni lämmitti myös se, että vaikka hankkeen lähtökohtana oli suomalaisuuden juhlistaminen, kansainvälisistä esimerkeistä otettiin oppia siellä, missä se oli järkevää.

Tuloksiakin syntyi. Helsingin paraatipaikalle saatiin tiedon, taidon ja tarinoiden kohtaamispaikka, kansalaisten olohuone, josta jokainen helsinkiläinen – ja jokainen suomalainen – voi olla ylpeä, ja joka on herättänyt ansaittua ihailua myös ympäri maailman. Voi vain kuvitella, mitä olisi tapahtunut, jos sote-uudistusta olisi ajettu samanlaisessa positiivisen yhteistyön hengessä.

Tästä on kulttuurissa kyse: siitä, miten haluamme toimia ja millaisessa Suomessa haluamme elää. Kulttuuri- ja palvelualat ovat lähtökohtaisesti moniarvoisia ja suvaitsevia; ja luova bisnes kukoistaa siellä, missä erilaiset ihmiset kohtaavat, tekevät yhteistyötä ja tulevat toimeen keskenään. Tämän vuoksi puhun väsymättä kulttuurin puolesta. Käytäthän sinäkin ääntäsi!