Yrittäjähenkinen Helsinki

Yrittäjyys on aina tarkoittanut minulle mahdollisuutta toteuttaa unelmia.

Ensimmäinen unelmani oli oma ravintola. Luokanopettajaopintojen ohessa tein samalla töitä kaupungin eri baareissa ja ravintoloissa, ja pääsin myös mukaan kehittämään ja avaamaan uusia ravintoloita.

Yhteinen unelma toteutui, kun avasimme ystävieni Jyrki Sukulan ja Henri Hietasen kanssa Eerikinkadulle ravintola Helmen. Jymyn herkkuruokien, kauniin sisustuksen ja ennen kaikkea upeiden ihmisten yhdistelmästä syntyi paikka, joka oli monelle merkityksellinen.

Myös toinen unelma toteutui yrityksen kautta. Näimme 1990-luvulla läheltä Helsingin ravintolakentän uusiutumisen ja samalla taide-, keikka- ja kulttuuritarjonnan huiman muutoksen. Nousi halu yhdistää kaikki nämä tärkeät asiat, joten perustimme Art Goes Kapakka -festivaalin, joka organisoitiin uuden yrityksen kautta. Myöhemmin yritys kehittyi palvelemaan asiakkaita laajemmin Pluto Finland -nimen alla. Plutossa olemme saaneet tehdä selvitystöitä, perustavia konsepteja ja tulevaisuussuunnittelua ja olla mukana mahdollistamassa Oodia, Euroviisuja, World Design Capitalia, Kämp Gallerian uusia konsepteja, ammatteja, koulutuksia, valmennuksia, tapahtumia monien eri toimijoiden kanssa, niin yritysten, valtion, kaupungin kuin yhdistysten ja säätiöidenkin. Välissä olen saanut tehdä töitä muiden yrityksissä ja oppinut valtavasti niiden kulttuureista ja osaamisesta.

Nyt toteutamme taas kerran unelmaa. Sofia Helsinki Torikortteleissa Senaatintorin laidalla on unelman ja tarmon kohde, josta haluamme rakentaa maailman parhaan kohtaamispaikan. Parhaan paikan tehdä töitä, tavata ihmisiä, nauttia ravintolatarjoiluista ja edistää asioita.

Yrittäjyys on opettanut minulle sen, että vapauteen liittyy aina myös vastuu. Yrittäjä ei toimi koskaan yksin, vaan aina yhdessä toisten ihmisten kanssa – asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden, työntekijöiden ja ympärillä olevan yhteisön kanssa. Taloudellinen vastuu tarkoittaa yrittäjälle aina myös realismia tulojen ja menojen suhteen. Ilman taloudellista tasapainoa unelmatkaan eivät toteudu, työpaikkoja ei synny eivätkä asiakkaat saa tarvitsemiaan asioita.

Uskon myös siihen, että yrittäjyys on muutosvoima. Onnistuneita yrityksiä yhdistää kyky tehdä nopeita päätöksiä, mutta toimia samalla pitkäjänteisesti. Kestävä kasvu ei synny pikavoitoista vain ketteryyden ja johdonmukaisuuden yhdistelmästä.

Yrittäjillä ja yrityksillä on elintärkeä rooli yhteiskunnassa. Yritykset voivat vaikuttaa konkreettisesti siihen, minkälaisessa kaupungissa asumme, elämme ja teemme työtä. Me yrittäjät ja yrittäjähenkiset ihmiset voimme auttaa kaupunkia myös tuomalla omat kokemuksemme ja näkemyksemme mukaan yhteiseen päätöksentekoon.

Vaikka uskon yrityksiin ja yrittäjyyteen, en pidä niitä kaikkivoipina voimina. Yritysten rinnalle tarvitaan toimivaa julkista sektoria, jonka kanssa niiden tulee voida tehdä rakentavaa yhteistyötä. Ilmaston muutos on esimerkki ongelmasta, joka on yhdessä aiheutettu ja jonka ratkaisemissa yritysten tulee ja on viisasta olla vahvasti mukana.

En myöskään yhdy näkemykseen siitä, että Suomi olisi huono maa yrittäjälle. Päinvastoin. Uskon siihen, että suomalainen yhteiskunta tarjoaa loistavan ympäristön yrittämiselle. Uskon, että juuri suomalaisen elämänlaadun, turvallisuuden, selkeyden ja puhtaan ympäristön ansiosta yhä useampi kansainvälinen yritys on mahdollista houkutella Suomeen ja Helsinkiin.

Helsinki on yrittäjälle erityisen hieno paikka. Panostamalla oikeisiin asioihin voimme tehdä siitä maailman parhaan.

Yrittäjät kaipaavat Helsingiltä aivan samoja asioita kuin muutkin helsinkiläiset. Sitä, että kaupunki toimii – ja sitä, että tsemppaamme vielä vähän enemmän ja teemme hyvistä asioista loistavia. Aivan oikein: hauskaa kaupunkia, joka toimii!